Zalety czekolady

Advantages

zalety czekolady

Zaleta Nr.1

Lose Weight

Chudnij z czekolad膮!

Hiszpa艅scy naukowcy opublikowali w czasopi艣mie naukowym Nutrition artyku艂 o tym,
偶e doro艣li Europejczycy, kt贸rzy jedz膮 1,3 kg czekolady na miesi膮c (42,6 g na dzie艅) s膮 SZCZUPLEJSI聽ni偶 osoby, kt贸re spo偶ywaj膮 jej mniej.聽St膮d te偶 nasze pe艂ne troski pytanie: czy jedz膮 Pa艅stwo wystarczaj膮ce ilo艣ci czekolady?聽Czekolada nie tylko zapobiega przybieraniu na wadze, ale od dawna wiadomo r贸wnie偶,聽偶e zawiera flawonole, zwi膮zki organiczne z rodziny polifenoli, kt贸rych spo偶ywanie w du偶ych聽ilo艣ciach poprawia wzrok i wspomaga inteligencj臋!聽Najlepsze efekty b臋d膮 widoczne przy聽dziennym spo偶yciu 35 g gorzkiej czekolady o zawarto艣ci flawanoli r贸wnej 720 mg.



Zaleta Nr.2

Healthy Heart

Zadbaj o serce!

Co wi臋cej, dzi臋ki jedzeniu dziennie co najmniej 10 g gorzkiej czekolady bogatej we flawanole, naczynia krwiono艣ne b臋d膮 si臋 lepiej rozkurcza膰 (wazodilatacja). Efekty mo偶na odczu膰 ju偶 po 12 tygodniach 鈥瀞艂odkiej terapii鈥.聽Nale偶y pami臋ta膰, 偶e dobra wazodilatacja jest oznak膮 zdrowych naczy艅 krwiono艣nych, co z kolei oznacza zmniejszone ryzyko wyst膮pienia problem贸w z sercem.聽Dzia艂anie czekolady jest na tyle silne, 偶e specjali艣ci z Europejskiego Urz臋du ds. Bezpiecze艅stwa 呕ywno艣ci zezwolili niedawno producentom 偶ywno艣ci zamie艣ci膰 na opakowaniach produkt贸w zawieraj膮cych kakao nast臋puj膮c膮 informacj臋:聽Flawonole zawarte w kakao pomagaj膮 zachowa膰 elastyczno艣膰 naczy艅 krwiono艣nych, co przyczynia si臋 do prawid艂owego kr膮偶enia krwi.

Zaleta Nr.3

Reduce Risk

Zmniejsz聽ryzyko zapale艅!

Zgodnie z wynikami jednych z najszerzej zakrojonych bada艅 przeprowadzonych w Europie (Moli-Sani Project), gorzka czekolada ma dzia艂anie przeciwzapalne, co zmniejsza ryzyko wyst膮pienia chor贸b serca.聽Przewlek艂e stany zapalne zwi臋kszaj膮 prawdopodobie艅stwo zapadni臋cia na mia偶d偶yc臋.聽Badacze stwierdzili, 偶e u os贸b regularnie spo偶ywaj膮cych umiarkowane ilo艣ci gorzkiej czekolady poziom bia艂ek c-reaktywnych we krwi jest zdecydowanie ni偶szy. Bia艂ka te s膮 wa偶nym wska藕nikiem obecno艣ci stan贸w zapalnych w organizmie.聽We wspomnianym powy偶ej badaniu osoby, kt贸re jad艂y gorzk膮 czekolad臋, zaobserwowa艂y spadek poziomu bia艂ek c-reaktywnych o 17{7cbfe88b3190f5571bb0f2c6f14026741c412ca799f7307570ec378e66a2a518} 鈥 to wystarczy, 偶eby zmniejszy膰 ryzyko chor贸b serca o jedn膮 trzeci膮 u kobiet i jedn膮 czwart膮 u m臋偶czyzn.

 

 

 



Zaleta Nr.4

Best Antidepressant

Pokonaj depresj臋 !

Zrozumia艂ym jest, 偶e czekolada doskonale wp艂ywa r贸wnie偶 na samopoczucie. Jeste艣my pewni, 偶e nikogo nie musimy o tym przypomina膰.聽Jedzenie czekolady jest dobre i przyjemne i z pewno艣ci膮 w艂a艣nie dlatego od tysi臋cy lat cieszy si臋 ona nies艂abn膮c膮 popularno艣ci膮. Na p贸艂nocy Belize znaleziono resztki kakao w naczyniach Maj贸w, kt贸re licz膮 sobie 2600 lat.聽W 2009 roku dzi臋ki badaniom nad czekolad膮 Noir Intense (o zawarto艣ci kakao r贸wnej 74{7cbfe88b3190f5571bb0f2c6f14026741c412ca799f7307570ec378e66a2a518}) naukowo dowiedziono, 偶e spo偶ywanie 40 g tej czekolady codziennie przez dwa tygodnie pozwoli艂o zmniejszy膰 poziom hormonu stresu 鈥 kortyzolu u pacjent贸w bior膮cych udzia艂 w testach. T艂umaczy艂oby to wp艂yw czekolady na 艂agodzenie niepokoju.

EnglishGermanPolish