Zalety czekolady

Advantages

zalety czekolady

Zaleta Nr.1

Lose Weight

Chudnij z czekoladą!

Hiszpańscy naukowcy opublikowali w czasopiśmie naukowym Nutrition artykuł o tym,
że dorośli Europejczycy, którzy jedzą 1,3 kg czekolady na miesiąc (42,6 g na dzień) są SZCZUPLEJSI niż osoby, które spożywają jej mniej. Stąd też nasze pełne troski pytanie: czy jedzą Państwo wystarczające ilości czekolady? Czekolada nie tylko zapobiega przybieraniu na wadze, ale od dawna wiadomo również, że zawiera flawonole, związki organiczne z rodziny polifenoli, których spożywanie w dużych ilościach poprawia wzrok i wspomaga inteligencję! Najlepsze efekty będą widoczne przy dziennym spożyciu 35 g gorzkiej czekolady o zawartości flawanoli równej 720 mg.



Zaleta Nr.2

Healthy Heart

Zadbaj o serce!

Co więcej, dzięki jedzeniu dziennie co najmniej 10 g gorzkiej czekolady bogatej we flawanole, naczynia krwionośne będą się lepiej rozkurczać (wazodilatacja). Efekty można odczuć już po 12 tygodniach „słodkiej terapii”. Należy pamiętać, że dobra wazodilatacja jest oznaką zdrowych naczyń krwionośnych, co z kolei oznacza zmniejszone ryzyko wystąpienia problemów z sercem. Działanie czekolady jest na tyle silne, że specjaliści z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności zezwolili niedawno producentom żywności zamieścić na opakowaniach produktów zawierających kakao następującą informację: Flawonole zawarte w kakao pomagają zachować elastyczność naczyń krwionośnych, co przyczynia się do prawidłowego krążenia krwi.

Zaleta Nr.3

Reduce Risk

Zmniejsz ryzyko zapaleń!

Zgodnie z wynikami jednych z najszerzej zakrojonych badań przeprowadzonych w Europie (Moli-Sani Project), gorzka czekolada ma działanie przeciwzapalne, co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Przewlekłe stany zapalne zwiększają prawdopodobieństwo zapadnięcia na miażdżycę. Badacze stwierdzili, że u osób regularnie spożywających umiarkowane ilości gorzkiej czekolady poziom białek c-reaktywnych we krwi jest zdecydowanie niższy. Białka te są ważnym wskaźnikiem obecności stanów zapalnych w organizmie. We wspomnianym powyżej badaniu osoby, które jadły gorzką czekoladę, zaobserwowały spadek poziomu białek c-reaktywnych o 17% – to wystarczy, żeby zmniejszyć ryzyko chorób serca o jedną trzecią u kobiet i jedną czwartą u mężczyzn.

 

 

 



Zaleta Nr.4

Best Antidepressant

Pokonaj depresję !

Zrozumiałym jest, że czekolada doskonale wpływa również na samopoczucie. Jesteśmy pewni, że nikogo nie musimy o tym przypominać. Jedzenie czekolady jest dobre i przyjemne i z pewnością właśnie dlatego od tysięcy lat cieszy się ona niesłabnącą popularnością. Na północy Belize znaleziono resztki kakao w naczyniach Majów, które liczą sobie 2600 lat. W 2009 roku dzięki badaniom nad czekoladą Noir Intense (o zawartości kakao równej 74%) naukowo dowiedziono, że spożywanie 40 g tej czekolady codziennie przez dwa tygodnie pozwoliło zmniejszyć poziom hormonu stresu – kortyzolu u pacjentów biorących udział w testach. Tłumaczyłoby to wpływ czekolady na łagodzenie niepokoju.